До чого треба дослухатися в житті - до розуму чи до серця? (твір у форматі ЗНО)

Я вважаю, що в житті треба дослухатися і до серця, і до розуму. В такому разі наші рішення будуть виваженими і водночас узгодженими з нашими почуттями і бажаннями. 

По-перше, якщо прислухатися тільки до серця, то така поведінка буде імпульсивною, продиктованою лише миттєвими порухами душі. В житті існують ситуації, коли необхідно замислитися, зважити всі "за" й "проти", оцінити наслідки і тільки після цього приймати рішення. Не можна не згадати сердешну Катрю з оповідання Марка Вовчка "Максим Гримач". Дізнавшись про те, що її коханий загинув у морі, Катря не змогла далі жити з цим і покінчила життя самогубством. Така поведінка була зумовлена сильним душевним болем, горем, яке пригнічує думки людини. 
По-друге, якщо все оцінювати винятково з позиції суворого раціоналізму, то є ризик залишитися незадоволеним своїм життям. Людина має прислухатися до думок і порад авторитетних для неї людей, аналізувати, планувати свої дії, бажаючи досягти мети, але слід прислухатися і до свого серця, щоб зясувати власне ставлення до життєвої ситуації і скоригувати свої кроки. Прикладом з життя може слугувати вибір моєю знайомою навчального закладу після закінчення школи. Найбільший хист вона виявляла у таких науках, як біологія, хімія. Але коли прийшов час обирати спеціальність, вона віддала перевагу інформаційним технологіям, зваживши на більшу престижність цього напряму і кращі можливості у майбутньому влаштуватися на роботу. Звичайно, це рішення можна вважати цілком раціональним, але, як показав подальший досвід, про свій вибір вона неодноразово пошкодувала, адже він виявився не зовсім адекватним її істинним уподобанням.

Отже, важливо керуватися і розумом, і почуттями. Обидва фактори важливі, значення якогось одного з них не варто недооцінювати.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рецензия на мюзикл «Пророк»

"Косив батько, косив я". Критична розправа